A Facebook félti a pozícióját

Szerző: digibiz Forrás: Bitport/digibiz.hu

Címkék: Facebook | Google | Verizon | netsemlegesség

2010.
08.13.
14:23

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy hete még arról számoltunk be, hogy a Google és a Verizon is tagadja a közös paktum tervét, ám a keresőóriás hivatalos blogjában megjelent bejegyzés inkább magyarázza a bizonyítványát, semmint cáfol. Közben sok más szervezet mellett a Facebook is felemelte a hangját a Google ellen, az internet semlegesség mellett.

Hetek óta pezseg a vita a Google és a Verizon háza táján zajló lehetséges "első az egyenlők között" megállapodással kapcsolatban. A tervezett változtatások szerint, a problémát jelentősen leegyszerűsítve a Google nagyobb sávszélességet, és ezáltal gyorsabb elérést szeretne elérni saját szolgáltatásai (tehát keresője, térképe, vagy épp a YouTube videomegosztó) felé. Ez azonban értelemszerűen azzal járna, hogy az internet többi része ennek megfelelőbb lassulásra kényszerülne - írja a Bitport.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Google a brit Guardian lapnak cáfolta ezeket a híreket, a cég nyilatkozatai szerint nem folytatott tárgyalásokat szolgáltatásainak kiemelt elérhetőségéről a Verizonnal. Utóbbi cég ugyancsak cáfolt. Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Verizonnal már régóta párbeszéd folyik az internetsemlegesség (net neutrality) kifejezés egzakt meghatározásáról.

www.anythingformycell.com
A Facebook is beszállt a vitába


A Google törekvései ellen már felszólaltak fontos szervezetek, például a Szövetségi Kommunikációs Hivatal (FCC) vagy épp az internetes szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF). Most azonban a Facebook is hivatalos közleményt adott ki, amely nagyobb súllyal eshet latba, hiszen a Google szintjén álló "internetes erő" nyilatkozott.

"A Facebook továbbra is az internet semlegességének támogatója, mind a hagyományos, mind pedig a mobilos elérésekkel kapcsolatban. Ha az internet nyitott és a fejlesztők, szolgáltatók számára (mérettől és vagyontól függetlenül) elérhető marad, ez garantálhatja egy dinamikus, kompetitív piaci szellem fenntartását, ahol a felhasználók egyenlő mértékben férhetnek hozzá minden tartalomhoz" - áll a közleményben.


A Facebook rövidnek tűnő megjegyzésében is található olyan elem, amely fontos részletre világít rá: egyes források szerint ugyanis, bár a Google nem említette külön, ám örülne, ha a mobil hálózatok terén is némi "exkluzivitást" kaphatna sebesség és sávszélesség terén. Ez ugyanis jelentősen elősegítené az Android-alapú okostelefonok piaci sikerét. A Facebook megszólalása egyébként nem volt váratlan, hiszen a közösségi szolgáltatás további előretörését jelentősen megakasztaná, ha a Google (amely egyre több forrás szerint szintén közösségi megoldást fejleszt) gyorsabb elérése elszipkázná a facebookozókat.

A Google magyarázkodik


A Google hivatalos blogján is megjelent egy közlemény, amely szerint a Google-Verizon paktum az első lehetne abban a sorban, amelyhez minden fontos internetes megoldásszállító és szolgáltató saját megállapodásokkal csatlakozhatna. Ezekben ugyanis végre ellenőrizhető és szabályozható módon lenne megszabva a különböző tartalmak szolgáltatási sebessége, sávszélessége. A blogon olvasható fejtegetés szerint ráadásul a dedikált sávszélességű szolgáltatások elkülönülnének a publikus internet számára fenntartott sávszélességtől, így azonban gyorsabb és biztonságosabb banki szolgáltatások, távoli egészség-figyelő rendszerek és hasonló megoldások fejlődését segítenék elő. A blogbejegyzés azzal zárul, hogy igenis kerüljön a vitás ügy a kongresszus elé, legyen ebből igazi, hivatalos jogi vita, itt ugyanis a Google megvédhetné igazát és bebizonyíthatná, hogy a kritizálók hiába kongatják a vészharangot.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

iWiW vagy myVip?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés