A Facebook félti a pozícióját

Szerző: digibiz Forrás: Bitport/digibiz.hu

Címkék: Facebook | Google | Verizon | netsemlegesség

2010.
08.13.
14:23

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy hete még arról számoltunk be, hogy a Google és a Verizon is tagadja a közös paktum tervét, ám a keresőóriás hivatalos blogjában megjelent bejegyzés inkább magyarázza a bizonyítványát, semmint cáfol. Közben sok más szervezet mellett a Facebook is felemelte a hangját a Google ellen, az internet semlegesség mellett.

Hetek óta pezseg a vita a Google és a Verizon háza táján zajló lehetséges "első az egyenlők között" megállapodással kapcsolatban. A tervezett változtatások szerint, a problémát jelentősen leegyszerűsítve a Google nagyobb sávszélességet, és ezáltal gyorsabb elérést szeretne elérni saját szolgáltatásai (tehát keresője, térképe, vagy épp a YouTube videomegosztó) felé. Ez azonban értelemszerűen azzal járna, hogy az internet többi része ennek megfelelőbb lassulásra kényszerülne - írja a Bitport.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Google a brit Guardian lapnak cáfolta ezeket a híreket, a cég nyilatkozatai szerint nem folytatott tárgyalásokat szolgáltatásainak kiemelt elérhetőségéről a Verizonnal. Utóbbi cég ugyancsak cáfolt. Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Verizonnal már régóta párbeszéd folyik az internetsemlegesség (net neutrality) kifejezés egzakt meghatározásáról.

www.anythingformycell.com
A Facebook is beszállt a vitába


A Google törekvései ellen már felszólaltak fontos szervezetek, például a Szövetségi Kommunikációs Hivatal (FCC) vagy épp az internetes szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF). Most azonban a Facebook is hivatalos közleményt adott ki, amely nagyobb súllyal eshet latba, hiszen a Google szintjén álló "internetes erő" nyilatkozott.

"A Facebook továbbra is az internet semlegességének támogatója, mind a hagyományos, mind pedig a mobilos elérésekkel kapcsolatban. Ha az internet nyitott és a fejlesztők, szolgáltatók számára (mérettől és vagyontól függetlenül) elérhető marad, ez garantálhatja egy dinamikus, kompetitív piaci szellem fenntartását, ahol a felhasználók egyenlő mértékben férhetnek hozzá minden tartalomhoz" - áll a közleményben.


A Facebook rövidnek tűnő megjegyzésében is található olyan elem, amely fontos részletre világít rá: egyes források szerint ugyanis, bár a Google nem említette külön, ám örülne, ha a mobil hálózatok terén is némi "exkluzivitást" kaphatna sebesség és sávszélesség terén. Ez ugyanis jelentősen elősegítené az Android-alapú okostelefonok piaci sikerét. A Facebook megszólalása egyébként nem volt váratlan, hiszen a közösségi szolgáltatás további előretörését jelentősen megakasztaná, ha a Google (amely egyre több forrás szerint szintén közösségi megoldást fejleszt) gyorsabb elérése elszipkázná a facebookozókat.

A Google magyarázkodik


A Google hivatalos blogján is megjelent egy közlemény, amely szerint a Google-Verizon paktum az első lehetne abban a sorban, amelyhez minden fontos internetes megoldásszállító és szolgáltató saját megállapodásokkal csatlakozhatna. Ezekben ugyanis végre ellenőrizhető és szabályozható módon lenne megszabva a különböző tartalmak szolgáltatási sebessége, sávszélessége. A blogon olvasható fejtegetés szerint ráadásul a dedikált sávszélességű szolgáltatások elkülönülnének a publikus internet számára fenntartott sávszélességtől, így azonban gyorsabb és biztonságosabb banki szolgáltatások, távoli egészség-figyelő rendszerek és hasonló megoldások fejlődését segítenék elő. A blogbejegyzés azzal zárul, hogy igenis kerüljön a vitás ügy a kongresszus elé, legyen ebből igazi, hivatalos jogi vita, itt ugyanis a Google megvédhetné igazát és bebizonyíthatná, hogy a kritizálók hiába kongatják a vészharangot.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés