A szegény országokat támogathatja a mobilnet

Szerző: digibiz Forrás: IT café/BBC

Címkék: digitális szakadék

2010.
09.06.
07:44

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az egyes régiók között igazi digitális szakadék tátong, melynek köszönhetően a szegényebb országok lakói még inkább hátrányos helyzetbe kerülnek. Egyesek szerint előbb az oktatás- és az egészségügy kérdését kellene rendezni, mások abban látják a megoldást, ha az adott térségek technológiáját fejlesztik. Talán ebben a mobilnet terjedése lehet az igazi segítség.

Az ENSZ illetékes szervezete a napokban tette közzé felmérését, melyben azt vizsgálták, hogy a világon milyen elterjedt a vezetékes széles sávú internet, illetve ehhez milyen áron jutnak hozzá az emberek - írja az IT Café a BBC tudósítása nyomán. Ezek szerint a legolcsóbban a kínai Makaón internetezhetnek a lakosok, ott a havi átlagjövedelem 0,3 százaléka a havi előfizetési díj.

bbc.com A legtöbbet a Közép-Afrikai Köztársaság polgárainak kell fizetniük, mivel ott egy ilyen kapcsolat előfizetése a havi átlagkereset negyvenszeresébe kerül.

De ha a mobilos és a vezetékes nethez való hozzáférést tekintjük, akkor Nigerben a legdrágább a legmodernebb távközlési technológiákat használni.

Az ENSZ-program (Millennium Development Goals - MDGs) célja, hogy 2015-re jelentősen csökkentse a különbségeket, az egyes régiók, országok közötti digitális szakadékot, de a technológiai célok mögött az rejlik, hogy a jelenleg hátrányban lévő területeken emelkedjen az oktatás minősége, könnyebbé váljon az egészségügyi gondok leküzdése, valamint hatásosan kapacitálják az ilyen helyeken élőket a társadalmi nemek megkülönböztetésének felszámolására. Sok szakértő szkeptikus az internet hatását tekintve, míg más - köztük sok helyi - szakember érvekkel igyekszik bizonyítani, hogy a legmodernebb távközlési technológiák gyorsítóként hatnak, jelentős ugrásokhoz vezetnek azokon a területeken, ahol sikerült bevezetni őket.

A felmérés kimutatása szerint a fejlettségbeli különbségek szinkronban vannak az egyéb összehasonlító adatokkal: a világ legszegényebb országaiban az internet elterjedtsége egy százalék alatt van, míg ugyanitt a havi hozzáférés a legtöbbször minimálisan annyiba kerül, mint a helyi havi átlagkereset. Ezzel szemben a fejlett országokban a hozzáférés átlaga 30 százalékos, a hozzáférési díj pedig a havi átlagkereset egy százaléka.

A mobilnetben van a remény?

A hatalmas szakadékot a közeljövőben esetlegesen a mobilok, így a mobil internet terjedése csökkentheti. Ezzel szemben viszont felhozható az az érv, hogy a mobilkommunikáció terjedése, többek között a cégek jelenlegi érdekei miatt is, csak a hangátvitelt, az ilyen kapcsolatok terjedését erősíti, míg a mobilos széles sáv már egy olyan terület, ahol nem várható ilyen robbanásszerű fejlődés. Valójában napjainkban a fejlett nyugati országokban sem problémamentes és széles körűen használt a mobilos széles sávú kapcsolat. Egy BBC által megkérdezett szakértő szerint, ha az eddigi nyugati példákat tekintjük, akkor a modernizálódáshoz a vezetékes internet kiépítése vezethet el, és a fejlődő országokban ennek terjedését kell támogatniuk azoknak a gazdag államoknak, akik segíteni akarják a szegényebbeket.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés