Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: közösségi oldal | Facebook | iWiW | myVip

2010.
03.04.
14:07

5 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarország legnagyobb közösségi portálja egyben hazánk leglátogatottabb site-ja is, és noha van hazai konkurense, igazi vetélytársa nemzetközi porondról érkezhet. A már ismert trendek alapján megnéztük, mi várható, ha itthon is intenzíven terjedni kezd a világszerte több száz millió felhasználót számláló Facebook.

A Facebook közösségi portálnak világszerte több mint 400 millió felhasználója van, ebből 100 millió az amerikai regisztrált, 1 milliót pedig a hazai közönség tesz ki. A rangsor második helyezettje a MySpace, amelyhez nagyjából 70 millió amerikai felhasználó csatlakozott (már a Twitternek is több mint 25 millió felhasználója volt a tavalyi év végén).

Ezekhez képest kishalnak számít még a legnagyobb hazai közösségi portál, az iWiW is, a maga 4,4 millió regisztráltjával. Itthoni mércével mérve mégis más a helyzet, hiszen a portál lefedi a hazai internetes penetráció 80-90 százalékát. Ez pedig nem kis szám, nem véletlen, hogy a közösségi oldalt 2006-ban - akkor még csak egymillió felhasználóval - 1 milliárd forintért vásárolta föl a Magyar Telekom. Az oldal azóta a leglátogatottabb hazai közösségi oldallá nőtte ki magát, a Webaudit adatai szerint átlagos napi látogatóinak száma eléri 1,3 milliót, míg a konkurens myVIP napi átlagos látogatószáma nagyjából 550 ezer.

Nyitással robbantottak

Bár a hazai közösségi oldalak regisztráltjainak száma a mai napig nő, bővülésük nem mérhető össze a nemzetközi vetélytársakéval. Nemzetközi szinten a nagy robbanás 2007-ben történt: a comScore tavaly év végén közzétett tanulmánya szerint a Facebook felhasználóinak száma ekkor annak hatására ugrott meg drasztikusan, hogy a regisztráció 2006 szeptemberében a széles publikum számára is elérhetővé vált.A nyitott regisztráció bevezetését megelőző hónapokban, azaz 2006 májusa és augusztusa között a Facebook átlagosan havi 14 millió egyedi látogatót vonzott, 2007 májusára viszont már 27 ezret. A nyitás hatására a 18-24-es korosztály látogatóinak száma egy év alatt közel negyven százalékkal nőtt, a 25-34-es korosztályé viszont 181 százalékkal ugrott meg. Ezzel párhuzamosan közel 150 százalékkal nőtt a 12-17 éves látogatók, 98 százalékkal pedig a 35+ korosztály látogatóinak száma. Ekkora robbanásra csak azért kerülhetett sor, mert a Facebooknak még volt, és még van is hová terjednie.

Az iWiW-nél egy esetleges nyitás nem hozna ilyen eredményt: "Az elmúlt 1-1,5 évben mi is gondolkodtunk azon, hogy nyitottá tegyük a regisztrációt, de végül maradtunk a zárt rendszernél. Úgy gondoljuk, a nyitással csak a fake regisztrációk számát növeltük volna, hiszen a szolgáltatás már szinte így is lefedi a teljes hazai internetező közönséget" - fogalmaz Szabó Márton, az iWiW egyik alapítója és jelenlegi vezetője. Arra a kérdésünkre, tervezik-e az iWiW nemzetközivé tételét, azt a választ kaptuk, a szolgáltatás jelenleg csak magyarul érhető el, és jelenleg nem szerepel a tervek között a terjeszkedés.

Mint Holman Endrétől, a MyVIP alapítójától és az azt működtető General Media ügyvezetőjétől megtudtuk, a MyVIP sem tervezi a nyitott regisztráció bevezetését: ez vélhetően esetükben is csak a fake regisztrációk számát növelné, hiszen jelenleg is 6-8 adminisztrátor dolgozik a felhasználók hitelesítésén. Az oldalon több mint 40 millió képet és több, mint 700.000 videót tárolnak, ez napi 200.000 képfeltöltést, és átlagosan 220.000 hozzászólást jelent.

Párhuzamos platformok

Mivel Magyarországon a Facebook még viszonylag újdonságnak számít, értelemszerűen növekszik hazai regisztráltjainak száma, (egymillió felhasználó) térnyerése ennek ellenére nem látszik a hazai portálokon, mindössze annyi történik, hogy a site-ok felhasználói a Facebookot is elkezdték látogatni.

A két hazai közösségi portál vezetője ezt természetesnek tarja: úgy vélik, a felhasználók a jövőben 2-3 portálon egyszerre lesznek jelen. "A Facebook még új, így értelemszerűen bővül, de eközben az iWiW is tarja a pozícióit, sőt még mindig növekszik mind a regisztrációk száma, mind pedig a napi   forgalom. A múlt héten volt olyan nap, hogy a látogatók száma elérte az 1,5 milliót. Úgy gondoljuk, a felhasználók párhuzamosan lesznek fönt a két oldalon, nem törlik a profiljukat. Mi semmilyen visszaesést nem érzünk: rendszerünk jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek és 120 ezer új fotót töltenek föl - ez kétszer annyi, mint amennyi ősszel volt" - mondta Szabó Márton, aki hozzátette, hogy egyre népszerűek az alkalmazások is: novemberben naponta átlagosan180 ezren használták ezeket, mára viszont 250 ezerre bővült a használóik száma.

Elmondása szerint az egyik legsikeresebb a Csajok és pasik alkalmazás, amely pár hónap akkorára bővült, mint a sok éve piacon lévő társkereső portálok. A cég a jövőben éppen ezért az alkalmazások erősítését tervezi, hogy az oldal egyre inkább egyfajta platformként kezdjen működni.


Olvassa tovább a cikket!

  • Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép
  • Külön utakon
    
5 hozzászólás 

2011.
03.12.
17:42

:D
A cikk írása óta eltelt 1 év, és hát érdemes lenne most megkérdezni az iwiw-et és myvipet, hogy mit gondolnak a fb-ról. elég rendesen elcseszték a számításaikat. :D még hogy mindhárom oldalon megtartják az emberek a profiljukat.ha meg is tartják, akkor se használják az oldalt :D

5

2010.
10.27.
10:59

Gyarmati Gábor
Sziasztok! A WebStar-ról hallottatok már a világ első 3d vásárlói és közösségi portálja?Már a mobilon is fent van és rohamosan terjed! Zuckerberg nyilatkozta egy német szaksajtónak :
"Amennyiben egyszer lehetőség lenne arra, hogy az emberek másoknak termékeket ajánljanak és tanácsaik alapján mások termékeket vásároljanak meg, bizonyára az évezred üzlete lenne.“
Hát ez a WebStar. Nézzétek meg ti is: http://www.webstar.biz/?id=INTE-C82D-D37F

4

2010.
03.04.
22:08

lllSklllZ
Valaki azt is kiszámolhatná, mennyit keres a zynga csapata farmkapálásonként :P

3

2010.
03.04.
21:26

bitguy
ido kerdese es a Facebook fog nyerni! hat mi magunk forditottuk le.. kell-e meg tobb?

2

2010.
03.04.
17:26

setypesz
kíváncsi lennék a kínai közösségi site regisztráltjainak számára

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés