Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: közösségi oldal | Facebook | iWiW | myVip

2010.
03.04.
14:07

5 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Magyarország legnagyobb közösségi portálja egyben hazánk leglátogatottabb site-ja is, és noha van hazai konkurense, igazi vetélytársa nemzetközi porondról érkezhet. A már ismert trendek alapján megnéztük, mi várható, ha itthon is intenzíven terjedni kezd a világszerte több száz millió felhasználót számláló Facebook.

A Facebook közösségi portálnak világszerte több mint 400 millió felhasználója van, ebből 100 millió az amerikai regisztrált, 1 milliót pedig a hazai közönség tesz ki. A rangsor második helyezettje a MySpace, amelyhez nagyjából 70 millió amerikai felhasználó csatlakozott (már a Twitternek is több mint 25 millió felhasználója volt a tavalyi év végén).

Ezekhez képest kishalnak számít még a legnagyobb hazai közösségi portál, az iWiW is, a maga 4,4 millió regisztráltjával. Itthoni mércével mérve mégis más a helyzet, hiszen a portál lefedi a hazai internetes penetráció 80-90 százalékát. Ez pedig nem kis szám, nem véletlen, hogy a közösségi oldalt 2006-ban - akkor még csak egymillió felhasználóval - 1 milliárd forintért vásárolta föl a Magyar Telekom. Az oldal azóta a leglátogatottabb hazai közösségi oldallá nőtte ki magát, a Webaudit adatai szerint átlagos napi látogatóinak száma eléri 1,3 milliót, míg a konkurens myVIP napi átlagos látogatószáma nagyjából 550 ezer.

Nyitással robbantottak

Bár a hazai közösségi oldalak regisztráltjainak száma a mai napig nő, bővülésük nem mérhető össze a nemzetközi vetélytársakéval. Nemzetközi szinten a nagy robbanás 2007-ben történt: a comScore tavaly év végén közzétett tanulmánya szerint a Facebook felhasználóinak száma ekkor annak hatására ugrott meg drasztikusan, hogy a regisztráció 2006 szeptemberében a széles publikum számára is elérhetővé vált.A nyitott regisztráció bevezetését megelőző hónapokban, azaz 2006 májusa és augusztusa között a Facebook átlagosan havi 14 millió egyedi látogatót vonzott, 2007 májusára viszont már 27 ezret. A nyitás hatására a 18-24-es korosztály látogatóinak száma egy év alatt közel negyven százalékkal nőtt, a 25-34-es korosztályé viszont 181 százalékkal ugrott meg. Ezzel párhuzamosan közel 150 százalékkal nőtt a 12-17 éves látogatók, 98 százalékkal pedig a 35+ korosztály látogatóinak száma. Ekkora robbanásra csak azért kerülhetett sor, mert a Facebooknak még volt, és még van is hová terjednie.

Az iWiW-nél egy esetleges nyitás nem hozna ilyen eredményt: "Az elmúlt 1-1,5 évben mi is gondolkodtunk azon, hogy nyitottá tegyük a regisztrációt, de végül maradtunk a zárt rendszernél. Úgy gondoljuk, a nyitással csak a fake regisztrációk számát növeltük volna, hiszen a szolgáltatás már szinte így is lefedi a teljes hazai internetező közönséget" - fogalmaz Szabó Márton, az iWiW egyik alapítója és jelenlegi vezetője. Arra a kérdésünkre, tervezik-e az iWiW nemzetközivé tételét, azt a választ kaptuk, a szolgáltatás jelenleg csak magyarul érhető el, és jelenleg nem szerepel a tervek között a terjeszkedés.

Mint Holman Endrétől, a MyVIP alapítójától és az azt működtető General Media ügyvezetőjétől megtudtuk, a MyVIP sem tervezi a nyitott regisztráció bevezetését: ez vélhetően esetükben is csak a fake regisztrációk számát növelné, hiszen jelenleg is 6-8 adminisztrátor dolgozik a felhasználók hitelesítésén. Az oldalon több mint 40 millió képet és több, mint 700.000 videót tárolnak, ez napi 200.000 képfeltöltést, és átlagosan 220.000 hozzászólást jelent.

Párhuzamos platformok

Mivel Magyarországon a Facebook még viszonylag újdonságnak számít, értelemszerűen növekszik hazai regisztráltjainak száma, (egymillió felhasználó) térnyerése ennek ellenére nem látszik a hazai portálokon, mindössze annyi történik, hogy a site-ok felhasználói a Facebookot is elkezdték látogatni.

A két hazai közösségi portál vezetője ezt természetesnek tarja: úgy vélik, a felhasználók a jövőben 2-3 portálon egyszerre lesznek jelen. "A Facebook még új, így értelemszerűen bővül, de eközben az iWiW is tarja a pozícióit, sőt még mindig növekszik mind a regisztrációk száma, mind pedig a napi   forgalom. A múlt héten volt olyan nap, hogy a látogatók száma elérte az 1,5 milliót. Úgy gondoljuk, a felhasználók párhuzamosan lesznek fönt a két oldalon, nem törlik a profiljukat. Mi semmilyen visszaesést nem érzünk: rendszerünk jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek és 120 ezer új fotót töltenek föl - ez kétszer annyi, mint amennyi ősszel volt" - mondta Szabó Márton, aki hozzátette, hogy egyre népszerűek az alkalmazások is: novemberben naponta átlagosan180 ezren használták ezeket, mára viszont 250 ezerre bővült a használóik száma.

Elmondása szerint az egyik legsikeresebb a Csajok és pasik alkalmazás, amely pár hónap akkorára bővült, mint a sok éve piacon lévő társkereső portálok. A cég a jövőben éppen ezért az alkalmazások erősítését tervezi, hogy az oldal egyre inkább egyfajta platformként kezdjen működni.


Olvassa tovább a cikket!

  • Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép
  • Külön utakon
    
5 hozzászólás 

2011.
03.12.
17:42

:D
A cikk írása óta eltelt 1 év, és hát érdemes lenne most megkérdezni az iwiw-et és myvipet, hogy mit gondolnak a fb-ról. elég rendesen elcseszték a számításaikat. :D még hogy mindhárom oldalon megtartják az emberek a profiljukat.ha meg is tartják, akkor se használják az oldalt :D

5

2010.
10.27.
10:59

Gyarmati Gábor
Sziasztok! A WebStar-ról hallottatok már a világ első 3d vásárlói és közösségi portálja?Már a mobilon is fent van és rohamosan terjed! Zuckerberg nyilatkozta egy német szaksajtónak :
"Amennyiben egyszer lehetőség lenne arra, hogy az emberek másoknak termékeket ajánljanak és tanácsaik alapján mások termékeket vásároljanak meg, bizonyára az évezred üzlete lenne.“
Hát ez a WebStar. Nézzétek meg ti is: http://www.webstar.biz/?id=INTE-C82D-D37F

4

2010.
03.04.
22:08

lllSklllZ
Valaki azt is kiszámolhatná, mennyit keres a zynga csapata farmkapálásonként :P

3

2010.
03.04.
21:26

bitguy
ido kerdese es a Facebook fog nyerni! hat mi magunk forditottuk le.. kell-e meg tobb?

2

2010.
03.04.
17:26

setypesz
kíváncsi lennék a kínai közösségi site regisztráltjainak számára

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés