Miért válik a webáruházak előnyére az internetes bankkártyás fizetés?

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: bankkártyás fizetés | webáruház | postai utánvétel | online fizetés | POS

2010.
03.01.
11:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Ma már szinte minden újonnan nyíló hazai webáruház számára alkalmazott funkció a kártyás fizetés lehetőségének biztosítása. Ennek ellenére a piacon a webáruházak még mindig többségében postai utánvételes fizetéssel szedik be vásárlóiktól a termékek/szolgáltatások ellenértékét. Ez nemcsak folyamatos kintlévőség-kezelést igényel a kereskedő számára, de számolni kell azzal, ha a vásárló nem veszi át a megrendelt árut vagy halasztja a fizetést.

Nagyobb fizetési garanciát jelent és tervezhetőbbé teszi a kereskedő pénzügyeit, ha egy vásárló kártyájával már a megrendeléskor fizet, hiszen a tranzakció visszaigazolása és a kártyán levő összeg befoglalása azonnal megtörténik. Az online tranzakció gyors, kényelmes, és ami legalább ilyen fontos, biztonságos is. Nem mellékes továbbá, hogy az online fizetés jól nyomon követhető tranzakció, így ha netán a vásárlónak gondja akad a megrendelt termékkel, a reklamáció is eredményesebben intézhető.
Az online kártyás fizetésről szóló azonnali visszaigazolás nemcsak a kereskedőnek előnyös, hanem a vásárlónak is, hiszen bizonyos szolgáltatások a fizetési tranzakció pozitív visszaigazolását követően azonnal igénybe vehetők. E fizetési mód elterjedésében kulcsszerepet játszottak a fapados légitársaságok, hiszen náluk a kedvezményes ár feltétele az online fizetés. Továbbra is az utazási- és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások számlájának online kiegyenlítése a legnépszerűbb, de színház és koncertjegyek, biztosítások, könyv, zene, ajándékok is gyakoriak (pl.: hirdetés feltöltés, utazási- vagy rendezvényjegy helyfoglalással).

Az online kártyás fizetés alkalmazása nem utolsó sorban presztízst is jelent a kereskedőnek, hiszen a szolgáltatást csak banki közreműködéssel lehet nyújtani, ami bizalmat feltételez. Az online kártyás fizetésnél egy virtuális POS terminál helyettesíti az üzletekben használatos fizikai kártyaleolvasó terminált. A virtuális POS - biztonsági protokoll alkalmazásával - kapcsolatot teremt a vásárló és a kereskedő, illetve a kereskedő és az elfogadó bank között. Kártyaelfogadói oldalon az adatok különválasztása garantálja a biztonságot: lényege, hogy a fizetés a kereskedő honlapjától elkülönülő, tanúsítvánnyal ellátott SSL titkosítással védett banki fizetőoldalon történik. Így a kereskedő csupán a kártyás tranzakció eredményéről értesül, a vásárló kártyaadatai csak a bank rendszerébe kerülnek.

Szakértőnk Deák András, a CIB Bank online fizetési szakértője.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

ÜGYFÉLKAPU

Bár karbantartás miatti leállások a jövőben is várhatók, az ügyfélkapu köszöni szépen, rekord látogatottság mellett működik. A közel ötmilliárdos EU-s finanszírozású rendszer fejlesztéséről Oláh Istvánt, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés