Lekörözik az USA-t az IKT szektorban

Szerző: digibiz Forrás: MTI / Digibiz.hu

Címkék: USA | telekommunikáció | Nokia | mobiltelefon | rangsor | szélessávú internet

2010.
02.16.
19:33

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Svédország megelőzte az Egyesült Államokat a hálózatok, mobiltelefonok és komputerek használata terén. Magyarországot a 23. helyre rangsorolták idén is, Lengyelország és Görögország elé.

A Connectivity Scorecard (összekapcsolhatósági ponttáblázat) elnevezésű felmérés egy tucatnyi mutatószám alapján  rangsorolja az egyes országokat aszerint, hogy milyen mértékben és milyen szakértelemmel alkalmazzák polgáraik a telekommunikációs technológiákat. Az 50 országra kiterjedő összehasonlítást, a saját módszere alapján, először 2008-ban végezte el Leonard Waverman, a London School of Economics professzora.

"Svédországban nemcsak hogy a legjobb az összetevők elegye, de kevés jel mutat arra, hogy ez az ország elveszítené vezető szerepét" - jelentette ki Waverman, aki hozzátette, hogy a svédek előnye fokozatosan növekszik az oktatás és a szakképzettség terén, holott valamikor ezek képezték az alapját az USA vezető szerepének az ipar és a szolgáltatások legtöbb szektorában.


Leonard Waverman

A tavalyi összesítésben Svédország még a második helyen állt az Egyesült Államok mögött. Idén Norvégia végzett harmadikként, két pozíciót javítva tavalyi helyezésén. 2010-ben a negyedik helyre Dánia, az ötödikre Hollandia, a hatodikra Finnország, a hetedikre Ausztrália, a nyolcadikra Nagy-Britannia, a kilencedikre Kanada, a tizedikre pedig Japán került. A kutatók szerint a Nokia Siemens Networks megrendelésére kidolgozott új mutatót már több ország alkalmazza innovációs stratégiájának kidolgozásában.

"A gazdaság élénkülése, a szélessávú adatátvitel elterjesztését ösztönző kormányzati élénkítő csomagok, valamint az információs és kommunikációs technológiák fejlődése derűlátásra ad okot a következő évekre" - vélekedett a londoni professzor. A 25-25 fejlett és fejlődő országot felsoroló táblázat első csoportjában a dél- és a kelet-európai országok sereghajtók. Magyarországot a 23. helyre rangsorolták, Lengyelország és Görögország elé. Térségünkből a maga 19. pozíciójával Csehország foglalja el a legelőkelőbb helyezést. A fejlődő országok csoportját Malajzia vezeti Dél-Afrika és Chile előtt.
    
1 hozzászólás 

2010.
02.23.
08:50

Maradi
Ha a telekommunikációs technológiák használata azt jelenti, hogy pl. sms-ezek a mosógépemmel is, akkor az a 23. helyezés számomra ideálisnak mondható. Nem szeretnék egy olyan internetes társadalmat megélni, ahol a Facebook-terminálon seggvakaró alkalmazás is elérhető (feltéve, hogy odahaza telepítve van a felhasználónak a vakargató robotkéz)...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés