Mobil kontra vezetékes net

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: mobil internet | vezetékes internet | NHH | szélessáv | mobiltelefon | digitális üzlet

2010.
03.01.
14:13

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben a DSL vonalas internet előfizetések száma stagnál, és a kábeles is lassabban növekszik, a mobilnet előfizetések száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évben. A harc az egymást túllicitáló mobilszolgáltatók és a vezetékes elérést biztosító cégek között dúl. Megnéztük, hol állhat meg a verseny.
Itthon a piacvezető mobilinternet-szolgáltató egyértelműen a T-Mobil, a maga 430 ezer előfizetőjével. A Pannon és a Vodafone nagyságrendileg azonos, 270 és 230 ezer előfizetőt tudhat magáénak. Az NHH jelentése szerint a forgalmat is bonyolító előfizetések számát tekintve is piacvezető a T-Mobil: 2009 végén közel 49 százalékos volt a piaci részesedésük (347 ezer előfizetés), az 1 GB-nál nagyobb, elsősorban számítógépes használatra kialakított mobilinternetes csomagokat nézve pedig lefedik a piac több mint 50 százalékát. Bár a mobilnet terjed, a lefedettség - már ha a szó szerinti mobilitást nézzük - nem mondható rózsásnak: a 3G-s kültéri országos földrajzi lefedettség az NHH adatai szerint a legjobb esetben is csak 44 százalékos, a tapasztalat pedig az, hogy laptopot internetezésre még a Budapest-Győr vonalon haladva is problémás használni.

A lassabb, GPRS-alapú kapcsolatot nézve már sokkal kedvezőbb az elérés: ez esetben 95,6-99,6 százalékos az országos lefedettség. A településeken persze jó a helyzet, így otthoni használatra a legtöbb esetben tökéletes a mobilnet is: a Pannon szélessávú mobilnetje 550 településen, a T-Mobilé 435 településen, a Vodafoné 434 településen érhető el jó minőségben.Az, hogy a lakosság 3G-s beltéri országos ellátottsága mindhárom mobilszolgáltató esetében elérte vagy meghaladta az 50 százalékot, a vezetékes internet komoly konkurenciájává teszi a mobilnetet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mobilos kapcsolat kiszorítaná a hagyományosat. A T-Mobilnál például azt tapasztalják, hogy az ügyfelek igényei folyamatosan változnak: elvárás, hogy szabadon hozzáférhessenek információkhoz, szolgáltatásokhoz, szórakozhassanak otthon vagy bárhol, így a cég szerint a jövő a vezetékes és mobilszolgáltatások együttes használatának irányába mozdul el. A cég ezt felismerve vezette be például a Duplanet-kedvezményét.
A Vodafone kiemelt figyelmet fordít a folyamatos innovációra, ennek értelmében jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre a mobilinternet területén. Ennek egyik legfontosabb állomása a tavalyi évben élesben tesztelt 4G LTE hálózat, melyet különböző amerikai és európai nagyvárosok mellett Budapesten is teszteltek. A közelmúltban pedig a hazai piacon elsőként, a Vodafone ügyfelei számára elérhetővé tette a 21 megabites letöltési sebességet a Dunakorzón, ami áprilistól már a belváros új Főutcáján, a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 3,3 kilométeres sétálóutcán is elérhetővé válik.
Végtelen árverseny

A T-Mobil, bár piacvezető, mobilinternet-szolgáltatóként a Vodafone-on és a Pannonon kívül bizonyos szempontból önmagával is versenyzik, hiszen a cégcsoport vezetékes internetet is szolgáltat. A verseny tehát éles, aminek következtében a távközlési piacon jelentősen csökkentek a díjak a termékkínálat egyidejű bővülése mellett. A KSH adatai szerint a távközlési szolgáltatások árindexe 2001-től folyamatosan alacsonyabb mértékben emelkedett fogyasztói árindexnél. Reálértékben így évek óta csökkennek a távközlési árakat - köztük a szélessávú interneté is -, 2004-től pedig már megszakítás nélkül, nominál értékben is alacsonyabbak a díjak.

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést. Bár az NHH Tantusz oldalán az internet előfizetési árak egyelőre nem hasonlíthatók össze, a mobiltelefon előfizetések ára összevethető az internetezési szokások figyelembevételével.

Lapozzon a cikk elejére!

    
1 hozzászólás 

2010.
02.22.
19:05

itt Panni
Nem nagyon bízom a mobilnetben...össze kell még kapnia magát...vagyis inkább a szolgáltatóknak

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nők a neten

Az Ipsos-Gemius SA adatai szerint a legmagasabb arányban a Barátikör.com közösségi oldalon vannak jelen a hölgyek 55,16%-kal, míg a Facebook-on a magyar felhasználók 53%-a nő.

A nők és az internet kapcsolata A nők és az internet kapcsolata

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés