Mobil kontra vezetékes net

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: mobil internet | vezetékes internet | NHH | szélessáv | mobiltelefon | digitális üzlet

2010.
03.01.
14:13

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben a DSL vonalas internet előfizetések száma stagnál, és a kábeles is lassabban növekszik, a mobilnet előfizetések száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évben. A harc az egymást túllicitáló mobilszolgáltatók és a vezetékes elérést biztosító cégek között dúl. Megnéztük, hol állhat meg a verseny.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint tavaly év végén több mint 810 ezer DSL-vonalas és 780 ezer kábelmodemes szélesszávú internet előfizetés volt az országban - ez utóbbinál ráadásul csak a piacot 80-85 százalékát lefedő cégeket vették figyelembe. Ha ehhez hozzávesszük a kisebb szolgáltatókat, kijön, hogy országos szinten a szélessávú vezetékes internet előfizetések száma meghaladta az 1,7 milliót. A DSL-vonalas és a kábeles előfizetők tábora nem azonos ütemben bővül: míg a DSL vonalak száma alig változott, a kábeles előfizetések száma 525 ezerről emelkedett közel 780 ezerre.

A mobilinernet előfizetések száma ennél jóval drasztikusabban ugrott meg, egy év alatt 490 ezerről 930 ezerre nőtt. Mivel a mobilnet szolgáltatók csak összesített, csoportszintű adatokat tesznek közzé, nem tudni, területileg hogyan oszlik meg az előfizetőik száma, ám ha a fenti tendencia folytatódik, a mobilinternet-előfizetések száma egy-két éven belül meghaladja a vezetékesekét. Erre lehet következtetni a GKIeNET - T-Home - T-Mobile tavaly ősszel közzétett kutatásából is, amely szerint nemcsak nálunk, hanem a világ fejlett és fejlődő országaiban is a SIM kártyán keresztüli internetelérési technológia terjed legerőteljesebben.


Sikeres első év

GfK Hungária 2009 decemberében végzett, a magyar háztartások távközlési eszközhasználatát vizsgáló felmérése szintén alátámasztja az előbbieket: a kutatás szerint a net előfizetők táborának növekedése a háztartások megszorító intézkedései és a piac telítődésének következtében erőteljesen lassul ugyan, ám a mobilnetpiac első igazán sikeres évét tudhatja maga mögött.

Egyenes út
A vezeték nélküli internetkapcsolat terjedését mindenképpen gyorsítja a mobilszélessávú hálózat minőségének javulása, a lefedettség bővülése, a versenyképes árú termékválaszték és díjcsomag-kínálat, és nem utolsósorban a megfelelő, mobilinternetezésre alkalmas eszközök forgalmazása. Az okostelefonok elterjedése is jelentős hatással van a használati szokásokra. Példa erre az iPhone, amelyet egy felmérés szerint az előfizetők közel 100 százaléka használ internetezésre is.

Japán nyomokon
A GKIeNET - T-Home - T-Mobile tavaly ősszel közzétett - 2008-as adatokat feldolgozó - Jelentés az internetgazdaságról című kutatásából kiderül, hogy a lakosság arányában Japánban vesznek legtöbben igénybe mobilinternet szolgáltatást, ami nem is meglepő, hiszen tíz évvel ezelőtt itt jelent meg a világon elsőként a mobilinternetezés lehetősége. Náluk a 8-24 éves korosztály több mint 80 százaléka használja emailezésre a telefonját is, több mint 20 százalékuk pedig böngészik is a világhálón a mobilján keresztül. A mobilnet-előfizetések arányát nézve Európában Nagy-Britannia jár az élen, Magyarországon pedig szintén a lakosság arányában már többen vettek igénybe mobilinternet szolgáltatást, mint Norvégiában, Kínában vagy Tajvanon.

Általában véve is egyre meghatározóbbak az okostelefonok, bár arányuk az összes készülékhez viszonyítva még nem éri el a 10 százalékot. Mivel azonban a mobilok átlagosan 18 havonta cserélődnek, és már az olcsóbb típusok is egyre elfogadhatóbb minőségű internet használatot biztosítanak, a telefont netezésre is használók aránya várhatóan emiatt is bővülni fog. Nálunk a mobilinternet-szolgáltatást egyébként leggyakrabban még adatkártya használatával veszik igénybe, a mobiltelefon modemként való használata kevésbé elterjedt.


Olvassa tovább a cikket!

    
1 hozzászólás 

2010.
02.22.
19:05

itt Panni
Nem nagyon bízom a mobilnetben...össze kell még kapnia magát...vagyis inkább a szolgáltatóknak

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Abaqoos vagy PayPal?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés