Mobil kontra vezetékes net

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: mobil internet | vezetékes internet | NHH | szélessáv | mobiltelefon | digitális üzlet

2010.
03.01.
14:13

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miközben a DSL vonalas internet előfizetések száma stagnál, és a kábeles is lassabban növekszik, a mobilnet előfizetések száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évben. A harc az egymást túllicitáló mobilszolgáltatók és a vezetékes elérést biztosító cégek között dúl. Megnéztük, hol állhat meg a verseny.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint tavaly év végén több mint 810 ezer DSL-vonalas és 780 ezer kábelmodemes szélesszávú internet előfizetés volt az országban - ez utóbbinál ráadásul csak a piacot 80-85 százalékát lefedő cégeket vették figyelembe. Ha ehhez hozzávesszük a kisebb szolgáltatókat, kijön, hogy országos szinten a szélessávú vezetékes internet előfizetések száma meghaladta az 1,7 milliót. A DSL-vonalas és a kábeles előfizetők tábora nem azonos ütemben bővül: míg a DSL vonalak száma alig változott, a kábeles előfizetések száma 525 ezerről emelkedett közel 780 ezerre.

A mobilinernet előfizetések száma ennél jóval drasztikusabban ugrott meg, egy év alatt 490 ezerről 930 ezerre nőtt. Mivel a mobilnet szolgáltatók csak összesített, csoportszintű adatokat tesznek közzé, nem tudni, területileg hogyan oszlik meg az előfizetőik száma, ám ha a fenti tendencia folytatódik, a mobilinternet-előfizetések száma egy-két éven belül meghaladja a vezetékesekét. Erre lehet következtetni a GKIeNET - T-Home - T-Mobile tavaly ősszel közzétett kutatásából is, amely szerint nemcsak nálunk, hanem a világ fejlett és fejlődő országaiban is a SIM kártyán keresztüli internetelérési technológia terjed legerőteljesebben.


Sikeres első év

GfK Hungária 2009 decemberében végzett, a magyar háztartások távközlési eszközhasználatát vizsgáló felmérése szintén alátámasztja az előbbieket: a kutatás szerint a net előfizetők táborának növekedése a háztartások megszorító intézkedései és a piac telítődésének következtében erőteljesen lassul ugyan, ám a mobilnetpiac első igazán sikeres évét tudhatja maga mögött.

Egyenes út
A vezeték nélküli internetkapcsolat terjedését mindenképpen gyorsítja a mobilszélessávú hálózat minőségének javulása, a lefedettség bővülése, a versenyképes árú termékválaszték és díjcsomag-kínálat, és nem utolsósorban a megfelelő, mobilinternetezésre alkalmas eszközök forgalmazása. Az okostelefonok elterjedése is jelentős hatással van a használati szokásokra. Példa erre az iPhone, amelyet egy felmérés szerint az előfizetők közel 100 százaléka használ internetezésre is.

Japán nyomokon
A GKIeNET - T-Home - T-Mobile tavaly ősszel közzétett - 2008-as adatokat feldolgozó - Jelentés az internetgazdaságról című kutatásából kiderül, hogy a lakosság arányában Japánban vesznek legtöbben igénybe mobilinternet szolgáltatást, ami nem is meglepő, hiszen tíz évvel ezelőtt itt jelent meg a világon elsőként a mobilinternetezés lehetősége. Náluk a 8-24 éves korosztály több mint 80 százaléka használja emailezésre a telefonját is, több mint 20 százalékuk pedig böngészik is a világhálón a mobilján keresztül. A mobilnet-előfizetések arányát nézve Európában Nagy-Britannia jár az élen, Magyarországon pedig szintén a lakosság arányában már többen vettek igénybe mobilinternet szolgáltatást, mint Norvégiában, Kínában vagy Tajvanon.

Általában véve is egyre meghatározóbbak az okostelefonok, bár arányuk az összes készülékhez viszonyítva még nem éri el a 10 százalékot. Mivel azonban a mobilok átlagosan 18 havonta cserélődnek, és már az olcsóbb típusok is egyre elfogadhatóbb minőségű internet használatot biztosítanak, a telefont netezésre is használók aránya várhatóan emiatt is bővülni fog. Nálunk a mobilinternet-szolgáltatást egyébként leggyakrabban még adatkártya használatával veszik igénybe, a mobiltelefon modemként való használata kevésbé elterjedt.


Olvassa tovább a cikket!

    
1 hozzászólás 

2010.
02.22.
19:05

itt Panni
Nem nagyon bízom a mobilnetben...össze kell még kapnia magát...vagyis inkább a szolgáltatóknak

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés