Egyelőre nem lesz áttörés a mobilos ügyintézésben

Szerző: digibiz Forrás: Digibiz.hu

Címkék: mobiltelefon | elektronikus ügyintézés | szélessáv | Apple

2010.
02.18.
12:20

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Aktuálisabb a kérdés, mint valaha, hogy e-ügyintézéshez notebookot vagy mobiltelefont használjunk? A nagy áttörés még várat magára, természetesen a mobil javára, annyi azonban bizonyos, hogy még mindig meghatározza az eszköz kiválasztását, hogy milyen ügyet szeretnénk elintézni.


Csökken a méret…


Az okos telefon megjelenése megreformálta az e-ügyintézés menetét. A digitális tartalmak döntő többségét már mobilon vásárolják meg, ezért a szolgáltatók is igyekeznek kihasználni a mobilkommunikációs csatornákban rejlő lehetőségeket. Egyre népszerűbb az ügyfelek körében a mobil lottószolgáltatás, az autópálya e-matrica vásárlás, valamint a MobilParkolás. Érdeklődésünkre a Vodafone Magyarországnál elmondták, hogy az előfizetők speciális lehetőségként SMS-ben vásárolhatnak belépőjegyet a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, valamint országszerte kihelyezett kávéautomatáknál szöveges üzenetben fizethetnek a választott italért. A szolgáltató szerint a közeljövőben a tömegközlekedésben, illetve a kormányzati ügyintézésben is alkalmazható lesz a mobiltechnológia.
Nehéz előre meghatározni a trendeket, várhatóan a nagyobb méretű, adott esetben érintőképernyős kijelzővel ellátott telefonokon sokkal kényelmesebbé és élvezhetőbbé válik majd az internet használata és az alkalmazások kezelése. A Vodafone-nál 2010-ben az e-eljárások bővítésében számítanak előrelépésre, míg a pénzügyi szektorban az internetbanki szolgáltatások, konkrétan az elektronikus közüzemi számlakezelés népszerűbbé válását prognosztizálják. A mobilszolgáltatónál elmondták, hogy a kormányzattal kapcsolatos ügyintézéshez - a műszaki fejlesztéseken túlmenően - a szabályozás további alakítása válhat szükségessé, hogy a mobiltelefon teljes értékű azonosítási eszközként is használható legyen.

Szélessáv, de mobilon…?

Az e-szolgáltatások többsége - platform függetlenül - mobiltelefonon is igénybe vehető, ám az alaprendszerek fejlődésének inkább a hardver korlátok szabnak határt. Több mobil operációs rendszerek közül is válogathatnak a felhasználók. Nagy várakozás övezi a Google linuxos alaprendszerének, az Androidnak az előretörését, és minden bizonnyal nagyot szól a Windows Mobile 7 bevezetése is. Emellett hamarosan érkezik a Samsungtól a Bada legfrissebb változata, illetve világszerte hatalmas érdeklődés közepette mutatták be az Apple táblagépét, az iPadot, melynek igen csak vegyes volt a fogadtatása, már csak azért is, mert például az iPhone operációs rendszere fut rajta. Az Origo Technet rovatában találóan úgy jellemezték, hogy "nem valami különleges csodagépet, hanem egy, a hétköznapokban praktikusan használható terméket állított elő az Apple."

Újdonságnak számít, hogy a Vodafone Magyarország előfizetői az Alios Dallmayr Automaten-Service Kft. által üzemeltetett gépeknél SMS-ben fizethetik ki az italukat. A vásárlás a következőképpen zajlik: az automatán szereplő kódot szöveges üzenetben a megjelölt 70-es telefonszámra kell elküldeni, ahonnan visszaigazoló SMS érkezik a vásárlásról, ezt követően lehet választani a kínálatból. Az innivaló ára a hó végi számlán jelenik meg, különálló tételként. Jó hír, hogy az SMS-ért nem számolnak fel külön díjat, tehát a gépen feltüntetett összeget fizeti a vásárló. Mivel viszonylag új kezdeményezésről van szó, egyelőre nagyobb bevásárlóközpontokban és irodaházakban található ilyen automata, viszont folyamatosan bővítik a hálózatot.

Itthon a mobilszélessáv 3G, EDGE és HSDPA formájában vehető igényben, attól függően, hogy mit tud a mobileszközünk, illetve milyen a tartózkodási helyünk lefedettsége. Külföldön némileg előrébb járnak, igaz még csak mobiltech konferencián mutatják be az első LTE-kompatibilis mobiltelefont. Az LTE-technológiáját a hírek szerint a német T-Mobile is tesztelte: 170 megabit/másodperces letöltési és 50 megabit/másodperces feltöltési sebességet mértek a folyamatosan mozgásban lévő végponton.

Olvassa tovább a cikket!

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

A tévés rendelésé a jövő

A telefonos ételrendelés leáldozóban van, az internetes fölfutóban, de úgy tűnik, a táplálkozási lánc vége mégsem a számítógép lesz, hanem a tévékészülék. Az erre épülő rendelési módszer majdnem startra kész, már csak egy lépés, és távirányítóval kérhető majd házhoz a pizza. Erről és ehhez hasonló fejlesztésekről beszélgettünk Perger Péterrel, a NetPincér.hu ügyvezetőjével.

Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés