Megtörhet az Apple hegemónia

Szerző: digibiz Forrás: Financial Times / Digibiz.hu

Címkék: Wi-Fi | 3G | iPad | Apple | piac |

2010.
02.10.
12:18

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Apple termékeitől már megszoktuk, hogy piacot teremtenek és változtatnak meg, most azonban megtörni látszik a sor. A legújabb termék, a sokak által már várt érintő képernyős iPad, március végén kerül a hazai piacra. A Wi-Fivel illetve a 3G-s chippel szerelt modellek miatt azonban aggódhatnak a befektetők.

Az iPad egy gigantikus iPhone, kevés újdonságot tartalmaz, és vegyes fogadtatásban részesül a tengerentúlon. Az Apple társalapítója és ügyvezető igazgatója szerint ez egy "forradalmi termék" ami az okos telefonok és laptopok közötti űrt tölti majd be. Jobs úr szerint az iPadnek egy sor felhasználási területe lesz, az e-mailezéstől az internet böngészésén át a videózásig és e-bookok olvasásáig. Az Apple feje egyetért abban a kétkedőkkel, hogy ha harmadik kategóriát akar nyitni a piacon, a nyújtott szolgáltatásokban kell erősödnie.
 
Rossz előjelek 
Elemzők szerint a termék nem változtatja meg annyira az infokommunikációs szegmenst mint az iPhone, annak ellenére, hogy az Apple mobil eszközökhöz kapcsolódó bevételei túlszárnyalják a Nokiáét. Az utóbbi negyedévben az Apple iPhone-al és kapcsolódó termékeivel 12.92 milliárd dollár bevételre tett szer, míg a Nokiának a bevétele azonos időszakra csak 11.4 milliárd dollárt tett ki. Ugyan elemzők vitatják ennek az állításnak a helyességét, mondván hogy az Apple nem mobil eszközöket is helytelenül ebbe a kategóriába sorol, hogy ezzel demonstrálja pozícióját a szegmensben.

Steve Jobs és új szeme fénye

Az iPad teljes kapacitását a bemutató alkalmával sem sikerült demonstrálniuk. Nem születtek meg időben a megállapodások a film és televíziós társaságokkal, így az még sem világos, hogy milyen média tartalmon lesz elérhető. Hasonló kihívásokkal néz szembe az e-book piacon is, mert míg az Amazon Kindle-je már komoly pozíciót vívott ki magának, az Apple-nek csak egy maroknyi kiadóval sikerült megállapodnia.
 
Kinek készült?

Egyelőre nem látszik a jól fizető célközönség, annak ellenére sem, hogy az Apple-funok bizonyára beruháznak a kedvező árfekvésű új "kütyübe". Nem világos, hogy milyen  körülmény között fogja a felhasználó az iPad-et választani, kézi eszköznek túl nagy, mobil munka eszköznek kicsi, és keveset tud. A kettő közötti eddig nem ismertünk kategóriát, így veszélyes vizekre evez az Apple. De ez egyben kenyere is a cégnek piacot teremteni ott, ahol addig nem volt. A fogadtatás a részvényesek oldaláról nem egyértelmű. A bejelentés körül találkozhattunk a már-már szokásos "buy the rumor, sell the news"  piaci mozgással, melynek hatására ugyan 52 heti csúcsára szaladt fel az árfolyam, de a bejelentés után a rövid időn belüli 10 százalékos csökkenés nem biztató.

Ugyan egyértelműen nem köthető ez a piaci reakció az iPad fogadtatásához, hiszen egyéb indexek is komoly zuhanással válaszoltak ebben az időszakban a negatív piaci hírekre, az azonban egyértelmű, hogy az iPad-al kapcsolatban nem nyugodtak a befektetők. Borzolhatja a befektetők idegeit az is, hogy már most látszik, hogy a meglévő versenytársak mellé - akiket nem lesz könnyű megszorongatni - újabbak zárkóznak fel, akik a tablet gépek piacából szeretnének maguk is kihasítani egy szelet, gondoljunk csak a Lenovo vagy az Asus hasonló próbálkozásaira, nem is említve a kisebb kínai gyártók által támasztott versenyt. Több iparági szereplő azt is jelezte, hogy az iPad névre is igény tartanak, mivel már létező technológiákat és eszközöket illettek ezzel a névvel. Feltehetőleg, mint eddig minden korábbi hasonló vitánál, az Apple meg fog tudni állapodni riválisaival. Érdekes lesz figyelni, hogy hogyan alakul a termék sorsa a jövőben.  
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés