Foci VB 2010: hasznos linkek munka mellé

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Foci VB 2010 | online közvetítés

2010.
06.10.
18:01

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A 2010-es foci-világbajnokság során százmilliók fognak egyszerre a képernyőkre tapadni. A Dél-afrikai mérkőzéseket azonban nemcsak a televízión nézhetjük. Talán idén fordulhat elő először az, hogy a vb ideje alatt érdemesebb a világhálót előnyben részesíteni! Körülnéztünk, hogy mit, merre, hogyan érdemes figyelemmel követni. Stream, újságok, blogok, közösségi média.

Aki nem kocsmában, haveroknál, nagyképernyőn és HD-ben követi a világbajnokságot és rádióhallgatásra sem kényszerül, annak az internet számos lehetőséget biztosít a mérkőzések követésére. Élmény szempontjából egyelőre nyilván nem konkurálhat az online a hagyományos csatornákkal, azonban könnyen előfordulhat, hogy ez az utolsó ilyen VB.

A szélessáv elterjedettségi fokának, az online műsorszórási technikák hozzáférhetőségének és előrehaladottságának köszönhetően rengeteg opció közül választhatunk. A legkézenfekvőbb persze az M1 online adásába bekapcsolódni. Azonban az eddigi tapasztalataink alapján nyilván lehetnek problémák a sávszélességgel. A nagyobb nézettségű programok idején rengetegszer akadozott az online adás. Épp ezekből a korábbi tapasztalatokból okulva az Magyar Televízió az Sportgézával fogott össze. Egy Indapass-os regisztráció (ami amúgy minden Indexes szolgáltatás alapja), majd néhány kattintás szükséges, ahhoz hogy figyelemmel kövessük a zökkenőmentesnek ígért közvetítéseket. Némi kételyünk ugyan van, hogy a mind a 64 meccs közvetítésére vállalkozó konzorcium mennyire lesz stabil műsorszolgáltató, de nyilván meg kell néznünk az első pár közvetítést mielőtt ítéletet hirdetünk.

AFP foto


Legyünk inkább elővigyázatosak és azért készüljünk fel néhány egyéb stream elérhetőségével, mint pl. az Univision Futbol, ahol elvileg mind a 64 meccset ingyen közvetítik. De legyen kéznél a német közszolgálati linkje is, ami ugyan nem minden meccsről tudósít, de hasznos és megbízható alternatíva lehet.

A mérkőzések előtt és után az eredményekről, háttér információkról, legnaprakészebben az internetes médiumokon keresztül tájékozódhatunk. A nagyobbak az eseménysorozatnak dedikált oldalakat, dossziékat készítettek. A nemzetisport.hu-n és a sportgézán már hetek óta fokozattan koncentrálnak a vb-re, és még időben elindult az origo aloldala is. (Külföldi oldalak közül nyugodt szívvel a spiegel.de oldala ajánlható. Letisztult egyszerű felületen minden lényeges információ egy helyen, de még a stream is megtalálható lesz itt, és a kompakt információknak köszönhetően még nyelvtudás sem szükséges az eligazodáshoz.)

A hivatalos információkat, szakértői véleményeket bemutató híroldalak mellett rengeteg rajongói oldal is alakult amelyek professzionalitásukban nem biztos, hogy elmaradnak az előbbiektől. A blog.hu-n minden vb-re kijutott nemzethez saját rajongói blog kapcsolódik. Ezek színvonalban, intenzitásban jelentős szórást mutatnak, de az egyes blogok teljesítménye egyelőre nem feltétlenül tükrözi a csapatokét. Sajnos központi felületük még ezeknek nincs így minden blogot csak az egyes blogok láblécéből lehet elérni. Például japánéból.

A mikroblogok világából sem hiányozhat a vb. Talán a Magyar Televízió sportriporterének Somos Zoltánnak a tumblrét érdemes figyelni: olyan információkat is megoszthat majd, amelyek hivatalos csatornákon nem felétlenül mehetnek át. Szintén a helyszíntől tudósító testvérének a mikroblogját csak a ritkább aktivitás miatt nem ajánljuk..

A twitteren már lassan, de biztosan kúszik fel a trending topicok közé a vb

A magyar mashupok is észbe kaptak a yamm.hu-n pl. egy helyen követhető az összes világbajnoksággal kapcsolatos csiripelés. Egyébként könnyedén hasonló eredményre juthatunk, ha gyakori keresések közé betesszük a vb2010, világbajnokság hashtageket.

Az egyik legegyszerűbb mégis nagyon hasznos szolgáltatását megint a web nagy testvére nyújtja. Egyrészt, bármilyen nyelven keresünk rá a Google keresőjének segítségével a "világbajnokság" szóra, első helyen hozza a következő meccsek időpontját. Másrészt, ha esetleg használnánk a Google Calendart, akkor az összes meccset felvehetjük a naptárunkba mindössze néhány kattintás segítségével. Ezen a linken található az a naptár, ami az összes világbajnoki mérkőzés időpontját tartalmazza. A jobb alsó ikonra kattintva pedig felvehetjük az egészet a saját naptárunkba. A Calendar-on belül pedig saját igényeink szerint is felvehetjük a meccseket, pl. kedvenc csapatunkra koncentrálva. Amennyiben megadtuk a Google profilunknál a telefonszámunkat, akár sms-értesítőt is kérhetünk az egyes meccsek előtt. A Calendar használata egyébként nem kötelező, ical és xml formátumba is exportálhatóak az időpontok, de ez statikus információt eredményez így a csoportmérkőzések után frissíteni kell.

A FIFA és a világbajnokság hivatalos oldalát a végére hagytuk, hiszen annyira egyértelmű. A következő hetekben ide, a kiemelt események és a fontosabb mozzanatok visszanézése miatt lesz érdemes ellátogatni.
    
1 hozzászólás 

2010.
06.19.
07:57

emj195
ÚJ JÁTÉK: Az én világbajnokságom --> http://eroszakmentes.hu/del_afrika_vilagbajnoksag.htm

Nagyon érdekes játék, az egér jobb gombját használjuk lövésre. Kitûnõen lehet adogatni, igazi élvezet.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés