2010 - lájkolom, sunázom

Szerző: digibiz

Címkék: 2010 | lájk | suna

2010.
12.30.
21:50

7 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Mozgalmas egy év volt 2010, hazai sikerekkel és nemzetközi botrányokkal, egy olyan iparágban, amely már nem az IT kisunokája, hanem egy új világot teremtő médium. Márciusban indultunk, azóta tudósítunk a legjelentősebb hazai online szakmai konferenciákról, és hírt adunk a legfontosabb webes eseményekről. Az idei termést egy teljesen szubjektív, de alapos gyűjteménybe szedtük össze. Ezzel kívánunk az egész digibiz.hu csapat nevében üzleti sikerekben gazdag boldog új évet minden kedves olvasónknak!

Januárban hatályba lép a francia kalóztörvény, amely alapján az illegális letöltőket három lépcsőben figyelmeztetik, majd letiltják a netről.

 

Februárban fél év után jóváhagyták, hogy a Microsoft átvegye a Yahoo! kereső üzletágát, amelynek a célja: összefogni a Google-lal szemben. Érdekesség, hogy 2008-ban a Yahoo! épp a Google-lal szövetkezett a Microsofttal szemben, amikor ez utóbbi fel akarta vásárolni a Yahoo!-t. A Wave nyilvánvaló kudarca után elindul a Google Buzz-nak hívott valami, hogy fél éven belül megbukjon.

 

Márciusban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon bejelentik a multimediaplaza.hu áprilisi indulását, amelyet kifejezetten e-könyvek értékesítése céljából hozott létre a Bookline, a Líra és a Kossuth kiadó. Újra és újra leáll az EU-s pénzből feljavított, elvileg kész Ügyfélkapu, májusra áll fel igazán a rendszer. Konferenciák: III. Startup Üzleti Underground és BarCamp.

 

Áprilisban a választások utáni hétfőn az év második legnagyobb hazai webes forgalma: 3,712 milliárd látogató. Megjelenik a YouTube magyarul, a videók száma eléri a kétmilliárdot. A választásokat követően OMG! (Oh, my God!) kezdetű üzenet tűnik fel minden kormányzati portálon, azt ígérve, hogy egységesítik a portálok megjelenését, de decemberig nincs látható változás. Kapható az iPad, hetente 200 ezret adnak el, Magyarországra novemberben érkeznek az első hivatalos példányok.

 

                                   .

Májusban kirobban a Szörcs.hu botrány, a hazai fejlesztésű keresőt azzal vádolják, hogy valójában Google találatokat jelenít meg. A kereső ötletgazdája sávszélességi problémákra hivatkozva elismeri, hogy a stabil szolgáltatás érdekében rossz döntést hozott. Konferenciák: Média Hungary, ellenkonferenciával, új helyszínen, VII. Elektronikus Kereskedelem konferencia a Velencei tónál.

 

Júniusban még továbbra is Magyarország vezeti a spam világranglistát egészen októberig. Az Android készülékek (LG, Samsung, Motorola stb.) felzárkóznak eladási adatokban az iPhone mellé az USA-ban. Antenna botránnyal övezve jelenik meg az iPhone 4, de a felhasználók imádják: szeptember végéig 13 millió darabot adtak el belőle. Konferenciák: D8 konferencia, TV-Web-Mobil konferencia.

 

Júliusban 6 milliárdért elkelt a Netrisk.hu, a lengyel befektető elégedett. Egyre több és egyre hevesebb támadás éri a Google-t a StreetView miatt, amely titokban wifi hálózatok adatait is gyűjtögette. A Google meghátrál, egyezkedik.

 

Augusztusban elindul a fashionclub.hu, így versenytársat kap a 2009 óta működő brands.hu és a fashiondays.hu a divatmárkák kedvezményes értékesítése területén. Ugyancsak ebben a hónapban az autósok is kapnak egy új közösségi nyáron elindult az interneten egy új közösségi vásárlási platformot (forensis.hu). A Google végül mégis engedi Kínának a találatok cenzúrázását, egy évnyi szenvedés után hivatalosan is bezárja a Facebook ellenszerének titulált Wave-t.

 

Szeptemberben három közösségi vásárlási oldal is indul itthon (veddvelem.hu, bonuszbrigad.hu, dreamdeal.hu). Számtalan kuponszolgáltató is versenyben van. Magyarország kimarad a fizetős android piactérből.  Heal Edina lesz a Google Magyarország új vezetője. Konferenciák: CEU-Google konferencia, Hacktivity 2010.

 

Októberben megérkezett az eBay Magyarországra, csak licitálni nem lehet. Befejeződik az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program első jelentősebb projektje, amely 2,5 milliárd forintért a vámügyintézést egyszerűsíti és elektronizálja.  Elindul az origo blogszolgáltatása a Postr. (Az Index 2006-ban vette meg és integrálta a blog.hu-t.) Konferencia: VI. Mfor Marketing konferencia.

 

Novemberben 530 ezren váltottak az interneten keresztül kötelező gépjármű felelősség biztosítást. Csak a netrisk.hu-n 310 ezren. Az év látogatottsági rekordja november 22-én 3 721 942 a Medián Webaudit szerint. A Facebook megelőzi az iwiwet, elindítja saját email szolgáltatását a Messenger-t. A blogokat is büntetni fogja a Médiatanács az új médiatörvény alapján. A Habostorta, amelynek német tulajdonosának részesedése van a Grouponban, a nagy hazai kuponsite-dömping végén elindítja a városokra bontott kupon oldalát a citybrands.hu-t, amely a tavaly elindított brands.hu-ra épül. A másodfokú ítéletben is börtönbüntetéssel sújtaná a svéd fellebviteli bíróság a Pirate Bay tulajdonosait. A Facebook látogatottságban leelőzi a Yahoo!-t. A francia Google adót elhalasztják, holott a cég alig adózik az Európán át Bermudára áramló dollármilliárdok után. Konferenciák: Dotcommerce day, Médiakonferencia, a SzeK.org őszi konferenciája, Informatika a Társadalomért konferencia.

 

Decemberben Gerényi Gábort (Index) Nádori Péter (origo) váltja a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöki posztján. Megújul a nyár óta látogatókat vesztő iWiW. Az e-kereskedelem minden eddigi rekordot megdöntött a karácsonyi időszakban a tengerentúlon. Az Amazon a Kindle harmadik generációs e-book olvasóból ad el a legtöbbet, még a Harry Potter rekordot is megdönti. Az USA Távközlési Bizottsága úgy döntött, hogy a jövő évtől jogszabály biztosítja a netsemlegességet. Tetőzik a Wikileaks botrány, siteokat zár be a Yahoo!. Karácsony előtt közvetlenül leáll a Skype és a Facebook.


Hát így. Szép, mozgalmas évünk volt :)

                                  

                                              

 

 

    
7 hozzászólás 

2011.
01.10.
13:05

tiborg
köszi már működik linux chrome-ból is.

A belső linkek jók és most látom, h kifele is linkeltek, csak pont az az 1 db maradt ki amire rá akartam kattintani, mert nem ismertem: multimediaplaza.hu

köszi a visszajelzést és a javítást

7

2010.
12.31.
15:19

digibiz.hu
Kedves Tiborg!
Köszi az infót, januárban megpróbáljuk megoldani, hogy linux chrome-ban is láthatóvá váljunk.
Az írás pont azért mutat a cikkeinkre, hogy bemutassuk, mindenről írtunk, ami fontos volt az évben. A cikkeinkben viszont találsz külső hivatkozásokat is.

BUÉK!

Szerk.

6

2010.
12.31.
14:39

Rajongód
Éljen a digibiz első éve!

5

2010.
12.31.
13:03

tiborg
Sziasztok,

linux chrome-ban nem olvasható az oldal: http://img692.imageshack.us/f/201012311257182048x1280.png/

tök jó lenne, ha nem csak a saját tartalmakra linkelnétek, hanem kifele is...

köszi

4

2010.
12.31.
10:25

digibiz.hu
Kedves biztos?,

Köszi az észrevételt, igazad van, októberben már Luxemburg volt a legspammesebb. Igaz addig egész évben vezettük a listát. A hírt a spam júniusi világnapja kapcsán írtuk meg, szerkesztési hibából októberre keveredett. Javítjuk.

A MessageLabs jelentése egyébként havonta jelenik meg, mi a júniusi spam világnap kapcsán ebből dolgoztunk: http://www.messagelabs.com/resources/press/54122

Üdv,

Szerk.

3

2010.
12.31.
08:01

biztos?
Ez a "Magyarország vezeti a spam világranglistáját" dologban biztosak vagytok?
Forrást légyszi, mert nagyon kíváncsi lettem...

2

2010.
12.31.
08:00

Virág
Valaki mondja már meg, hogy mi a jó a facebookba, meg az iwiwbe!!! Időrabló állati nagy hülyeségnek tartom! Meggyőző ellenérveket szívesen olvasnék róla mások véleményeként!!

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés