20 éves az sms - vajon mi a jövője?

Szerző: digibiz Forrás: Guardian.co.uk

Címkék: sms | telefon | mobil | okostelefon

2012.
12.03.
16:34

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

1992. december 3-án indult hódító útjára az sms szolgáltatás, azonban úgy tűnik, hogy mára igencsak háttérbe szorult az okostelefonok megjelenésének hatására.

Mentett már meg életeket, és zilált szét házasságokat. Létrehozott egy teljesen új nyelvjárást és milliárdossá tett néhány vállalatot. Ma ünnepli huszadik születésnapját az sms, azonban sokak szerint kétséges, hogy vajon meddig tud fennmaradni az okostelefonok és a chat uralta világban. 

Az elküldött smsek száma évről évre nőtt, azonban úgy tűnik, hogy néhány országban már elérte a csúcspontját. Így például Spanyolországban, Hollandiában, Finnországban, Hong Kongban és Ausztráliában. A felhasználók új generációja már előnyben részesíti az olyan ingyenes csevegő appokat mint WhatsApp, a Viber vagy a Facebook Messenger. Ezeknek nagyjából 2,5 milliárd felhasználója van világszerte. 

Az első rövidke üzenetet húsz évvel ezelőtt számítógépéről küldte el a brit mérnök, Neil Papworth, aki így kívánt kellemes karácsonyt a Vodafone-nál dolgozó ismerősének, Richard Jarvisnak. Üzentét egy  Orbitel 901-es mobiltelefonon olvasta, azonban válasz nem érkezett rá, mert ekkoriban ez még nem volt lehetséges. Erre 1993-ig kellett várni, amikor megjelent az első Nokia. 

Kezdetben ingyenes volt az sms szolgáltatás és csak azonos hálózaton belül lehetett küldeni, azonban 1994-ben a Vodafone részvényárfolyami riasztó rendszert indított. A T9 bevezetésével pedig széles körben megindult a "pötyögés". 

Hamarosan a kereskedelmi szolgáltatások is becsatlakoztak, és bár ingyenesen kezdte az sms életét, a fejlesztők hamar rájöttek, hogy ebben bizony jó pénz van... 2001 februárjában az Egyesült Királyság lakói már havonta egymilliárd szöveges üzentet küldtek. 

Még ebben az évben az emberek mindennapi tevékenységei közé nőtte ki magát az smsezés, és nem egy esetben bajba jutott emberek életét mentette meg. Tíz évvel később viszont a szolgáltatás fennmaradásáért kezdtek sokan aggódni. Az okostelefonok elterjedésével ugyanis sokaknak lehetőségük nyílt arra, hogy a pénzbe kerülő smsek helyett inkább az ingyenes üzenetküldő applikációkon keresztül kommunikáljanak az ismerőseikkel. 

A finn Sonera mobil társaság januári jelentése szerint 2011 karácsonyán 8,5 millió sms-t küldtek el az ügyfelei, előző évben ez a szám még 10,9 millió volt. Ugyanekkor Hong Kongban 14%-ot zuhant az smsek száma. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hamarosan letűnik az sms. Az ebből származó bevétel még mindig eléri az 500 milliárd dollárt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mekkora az online adózási söralátét?

A kormányfő által még a kampány során használt söralátét-hasonlat éppen azt az attitűdöt fejezi ki, amiről a - törvénytisztelő - állampolgár az adózás kapcsán álmodik: ha már adózni kell, járjon ez a legkevesebb macerával. De vajon hogyan váltak be azok a kezdeményezések, amelyek az adózás egyszerűsítését hivatottak szolgálni, és mi a helyzet a kormányváltás időszakán átívelő, hasonló célú projektekkel?

Mekkora az online adózási söralátét? Mekkora az online adózási söralátét?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés