12 éves az ICANN, minden domain örzője

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: ICANN | domain

2010.
09.22.
11:50

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A domainek őshazája az Amerikai Egyesült Államok, pontosabban az ICANN nevű szervezet, ami ezekben a napokban lépett kamaszkorba. Feladata általánosságban az IP-címek és a tartománynevek (köztük a legfelső szintű tartományok) elosztásának felügyelete.

Hogy hol a domainek őshazája és milyen evolúciós folyamaton ment keresztül adomain nevek mára óriási kolóniája, jól dokumentált történet. Az őshaza az Amerikai Egyesült Államok, pontosabban az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű szervezet. Mint az internet minden domainje, a magyarországi domainek is az ICANN kezelésében állnak. A .hu végződést is ez a szervezet jelölte ki és delegálja a különböző nemzeti felügyelő szervezeteknek (nálunk az Internet Szolgáltatók Tanácsa), ami a további kiosztást elvégzi. A .hu tehát nem magyar, hanem amerikai tulajdon, a magyar szervezet, közvetve pedig a .hu oldalakat használók csupán kezelik, de nem birtokolják a neveket.

icannAz ICANN tehát az internet legfelsőbb szintű műszaki koordinációs szervezete, a napokban ünnepeli a 12. születésnapját.

Feladata az internet működőképességéhez szükséges azonosítók -legfelső szintű domain nevek, IP címek, valamint protokoll paraméterek és port számok- világszerte érvényesülő egyediségének biztosítása. Ők felügyelik az országokat (.hu - Magyarország stb.), területeket (.mobi - mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölő domaineket.

Július végén számoltunk be arról, hogy az ICANN határozatot hozott a domainvégződések (.com, .hu, .net, stb.) felszabadításáról, melynek értelmében  a hagyományos országkódokon és általános célú végződéseken kívül szabadon választott szövegeket is lehet regisztrálni. Így többek közt személy-, márka-, és városnevek is legfelsőbb szintű domainné válhatnak, lehetővé téve akár hogy a .apple, a .budapest végződés alá regisztráljunk domaint (pl: www.etterem.pecs). A domainnév-rendszer ilyen szintű megreformálása az ICANN elnöke, Peter Dengate Thrush szavai szerint történelmi változást hoz majd az internet működésében.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Fesztiválok online

A közösségi szájtokon való jelenlét a fesztiváloknak is létszükséglet, az oldalakat lájkolni és követni szinte kötelező. Az európai rendezvények szervezői emellett online fesztiváltévével, fesztiválos iPhone applikációval, a fesztiválhonlapba integrált repjegy- és autóbérlési lehetőséggel is előrukkoltak.

Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés