10 éve nem látott csúcson az IT

Szerző: digibiz Forrás: WashingtonPost.com

Címkék: Nasdaq | Facebook

2011.
02.22.
13:37

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nasdaq pénteken 25 ponton belül volt az évtizedes csúcshoz képest, emlékeztetve ezzel a kereskedőket arra, amit inkább elfelejtenének: a dot-com buborék kipukkadásra.

Az összetett index 2,834-en zárt pénteken, ami ugyan jóval kevesebb a 2000 márciusában tapasztalt 5,049-nél, az viszont megfigyelhető, hogy a számítástechnikai részvények indexe 26 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Így ismét ennek az iparágnak a virágzásáról beszélhetünk. A Facebook, ami még nem is szerepel a nyilvános tőzsdén, nagyjából 50 milliárd dollárt ér, a Demand Media értéke pedig csak azon a napon emelkedett 33 százalékot, amikor részvényeinek kereskedése elindult. Jelenleg a Second Market adatai alapján 67,5 milliárd dollárt ér. 

A szakértők szerint azonban nem kell félni egy újabb dot-com buboréktól, mert 2000-hez képest teljesen más a helyzet. A technológiával foglalkozó cégeknek ugyanis valós bevételeik vannak, a részvényeik nincsnek úgy túlértékelve, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban tapasztalható, válság utáni fellendülés okozza azt, hogy a számítástechnikai cégek magas profitot érnek el. Hiszen a vállaltok újra befektetnek ezekbe a termékekbe, és szolgáltatásokba. A bevételek jelentős része azonban nem csak Amerikán belülről származik. Kína jelenleg a második legjelentősebb piac, nagyon nagy az igény számítástechnikai cikkekre, és okostelefonokra is.

Az technológiai részvényel összességében jobban teljesítenek, mint azt index értéke mutatja. Azért van ez így, mert a nagy cégeknek, nagyobb súlya van a Nasdaq indexben, mint a kisebbeknek. Ezek pedig, melyek tíz éve még fellendülésben voltak, jelenleg stagnálnak, vagy vesztenek értékükből. A Microsoft például (mely az index 5,6 százalékát adja) 6,6 százalékot esett az elmúlt egy évben.

A kereskedők számára tehát most nem az a legnagyobb kérdés, hogy féljenek-e egy újabb dot-com buborék kipukkadásától, hanem hogy nem késő-e még befektetni technológiai részvényekbe. Az árfolyamok jelenleg azt mutatják, nem, hiszen az árak kedvezőbbek, mint akár egy éve. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés