10 éve nem látott csúcson az IT

Szerző: digibiz Forrás: WashingtonPost.com

Címkék: Nasdaq | Facebook

2011.
02.22.
13:37

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Nasdaq pénteken 25 ponton belül volt az évtizedes csúcshoz képest, emlékeztetve ezzel a kereskedőket arra, amit inkább elfelejtenének: a dot-com buborék kipukkadásra.

Az összetett index 2,834-en zárt pénteken, ami ugyan jóval kevesebb a 2000 márciusában tapasztalt 5,049-nél, az viszont megfigyelhető, hogy a számítástechnikai részvények indexe 26 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Így ismét ennek az iparágnak a virágzásáról beszélhetünk. A Facebook, ami még nem is szerepel a nyilvános tőzsdén, nagyjából 50 milliárd dollárt ér, a Demand Media értéke pedig csak azon a napon emelkedett 33 százalékot, amikor részvényeinek kereskedése elindult. Jelenleg a Second Market adatai alapján 67,5 milliárd dollárt ér. 

A szakértők szerint azonban nem kell félni egy újabb dot-com buboréktól, mert 2000-hez képest teljesen más a helyzet. A technológiával foglalkozó cégeknek ugyanis valós bevételeik vannak, a részvényeik nincsnek úgy túlértékelve, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban tapasztalható, válság utáni fellendülés okozza azt, hogy a számítástechnikai cégek magas profitot érnek el. Hiszen a vállaltok újra befektetnek ezekbe a termékekbe, és szolgáltatásokba. A bevételek jelentős része azonban nem csak Amerikán belülről származik. Kína jelenleg a második legjelentősebb piac, nagyon nagy az igény számítástechnikai cikkekre, és okostelefonokra is.

Az technológiai részvényel összességében jobban teljesítenek, mint azt index értéke mutatja. Azért van ez így, mert a nagy cégeknek, nagyobb súlya van a Nasdaq indexben, mint a kisebbeknek. Ezek pedig, melyek tíz éve még fellendülésben voltak, jelenleg stagnálnak, vagy vesztenek értékükből. A Microsoft például (mely az index 5,6 százalékát adja) 6,6 százalékot esett az elmúlt egy évben.

A kereskedők számára tehát most nem az a legnagyobb kérdés, hogy féljenek-e egy újabb dot-com buborék kipukkadásától, hanem hogy nem késő-e még befektetni technológiai részvényekbe. Az árfolyamok jelenleg azt mutatják, nem, hiszen az árak kedvezőbbek, mint akár egy éve. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés